Salehi logo
Copyright © 2009, Salehi.dk. Alle rettigheder forbeholdes.
Forside .. Forside ..
Ydelser .. Ydelser ..
webudvikling .. webudvikling ..
Videoer .. Videoer ..
Kontaktoplysninger .. Kontaktoplysninger ..
Log ind .. Log ind ..
Dansk ...

Blog

Projektleder & Værktøjer
De fleste projektledere har været på kurser i projektledelse og har lært om en række værktøjer, metoder, modeller m.v.

Men der er nogle gange langt fra teori til praksis. Man kan f.eks. være ekspert i at bruge et planlægningsværktøj, men det gør ikke en til ekspert i at lave en plan. Værktøjer er nemlig ikke nær så vigtige som brugen af værktøjerne.

At tænke som en projektleder
Det er ikke nok at have en række værktøjer, man skal også vide, hvordan de forskellige værktøjer skal bruges.

Man skal også have en meget klar fornemmelse af de forskellige roller og ansvarsområder indenfor et projekt, og derved i nogle tilfælde påtager sig ting, og i andre tilfælde ikke at gøre det.

Man skal kunne gennemskue de forskellige interessenters mere eller mindre saglige interesser, og handle derefter.

Det er ikke nok at kunne lave en god plan, man skal også kunne se, hvad der kan gå galt og tage forholdsregler mod dette.

Grundlæggende ledelse
En del af projektledelse er ledelse. Det er ikke nok med de tekniske discipliner, som at kunne bruge redskaber, at kunne planlægge, lave opfølgning osv. Det skal også ledelse til.

Ledelsesstil
En vigtig faktor, for at få projektteamet til at fungere rigtig godt, er projektlederens ledelsesstil. Det er f.eks. vigtig at være motiverende, give feedback, være nærværende, osv.

Kommunikation
Nogle ville mene, at kommunikation er projektlederens vigtigst opgave. Det er ikke nok, at være godt til at kommunikere, men det vil gøre det meget nemmere at komme succesfuldt gennem et projekt.

Præsentation og formidling
Som et underpunkt til kommunikation har vi præsentation og formidling. Der er utroligt vigtigt for et projekt, at en projektleder er god til at præsentere og formidle såvel projektet, dele af projektet, rapportering m.v.

Præsentation og formidling er alt fra valg af medie, layout, fremførsel, mundtlig formidlingsevne, retorik til kropssprog.

Situationsbestemt ledelse
Som projektleder bestemmer men ikke altid selv, hvem man får med som projektdeltager. Dette kan stille nogle store udfordringer til projektlederen, da projektdeltagernes kompetencer kan være meget forskellige.

En af de meste effektive ledelsesmetoder i projekter er situationsbestemt ledelse.

Konflikthåndtering
Man kommer sjældent igennem et projekt uden konflikter. Det kan være konflikter med interessenter, projektdeltagerne, styregruppemedlemmer eller nogle helt andre personer.

Det er vigtigt at tage konflikten, når den er der. Konfliktskyhed hjælper sjældent. Man kan lære at kommer ud af en konfliktskyhed og at håndtere konflikter på en professionel måde.

Krisestyring
En gang imellem risikerer man i et projekt at der opstår kriser. I disse tilfælde er det vigtigt at kunne beherske krisestyring.

Man kan ikke lede et projekt, som man plejer, i krisesituationer. Fokus, overblik, beslutningshastigheder, og kommunikation er nøgleord i forbindelse med krisestyring.
Posted: 15/10/2010, by Amir M. Salehi